Saturday, June 6, 2020

Chef Ana In The House : Kangkung Masak Lemak Putih Bertempe


Petik segar dari Kebun Sayur PKP

"Kangkung boleh masak lemak tak?", tanya si isteri kepada sang suami?
"Cuba tengok utiub...", balasnya.
Haih tengok utiub ada pula resipi Kangkung Masak Putih.
Hanya tumbuk cili padi, ikan bilis, bawang putih. Masukkan santan segar atau santan kotak. Jika guna santan kotak, tambahlah air.
Tak perlu tumis, masukkan santan, hasil tumbukan tadi. Apabila dah mendidih, masukkan kangkung. Perasakan dengan garam.


Kebun Sayur PKP yang sudah mulai semak :(

Teringat mak masak lemak pucuk ubi letak tempe, aduh sedapnya.
Jadi sebelum tambah kangkung, letaklah tempe.

Rasa sikit, dalam hati, eh ini sikit lagi boleh jadi lodeh atau ayam lemak cili padi Kak Yatie ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Boleh tengok video yang dijumpai di Youtube. Siap ada cara nak  masak.


Lagi seronok apabila Tuan Suami berkata,

"Letak cili padi e? Macam rasa makan apa tu kat Johor?"

Haaa. Kan seronok apabila dikaitkan makanan ini dengan negeri kelahiranku.

Memang ada rasa macam masak lemak pucuk ubi yang selalu dimakan masa kat kampung halaman tercinta, JDT :D

Taraaaa... dah siap!

Alhamdulillah. Bak kata Puan Roza, mulakan dengan bismillah dan banyak berzikir. Makanan yang dimasak insya-Allah tidak akan tersalah resipi.❤️

"Ikatlah ilmu dengan menuliskannya."

 Nurul Fauzana
7 Jun 2020
Wang Tepus

***
Peminat ikan bilis mata biru Sabah? Klik

0 comments:

Post a Comment