Sunday, November 15, 2020

Cikgu Ana Berani Speaking

 



Cikgu Ana berani speaking. I've always wanted to be good at English. I've attended few courses and classes over these 15 years but still, I'm nowhere near as good as I wanted to be.

Repetition is the key. I know that. But to do something that you know is another skill to master!

It's the process that makes you good. Some said it takes 10 000 hours of practice to become an expert in any field. But for now, what I can think of is to use English every day by making 1 short video a day or just by writing 1 entry in this blog every day, ow wait no, once a week should be enough. Haha! 

See, I'm good at making excuses. I cannot write everyday! 

I know It's just like my target to be slim. It's a new year resolution. But every end of the year, I will keep on failing and make the same resolution. 

So, this time, I make a different tactic. I just set to run/walk/jog 10km per week. So, by hook or by crook, I must do it. So I hope, by doing it, I can suddenly be slim & fit :D

There goes the same thing with English. By making 1 day 1 video, I hope suddenly I find it's easy to express my thoughts in English. I don't have any difficulty to find what's the right word for 'sental collar' or 'gosok periuk' anymore!

Let's see how my journey goes!

Oh by the way, if you are interested to know more about Buku Bunyi and Berani Speaking, just whatsapp me, and I give you the details about the programme. Daaa!

Nurul Fauzana
Wang Tepus
16/11/2020

Monday, September 14, 2020

Buat Sendiri Tiang Gol Futsal Guna Batang Paip PVC

 


Padang bola sudah siap. Tiang gol masih guna selipar. Ini tidak boleh jadi.

Ada yang janji nak buatkan guna besi, tapi tunggulah dia free.

Aduh, perasaan menunggu hari demi hari tanpa dapat berbuat apa-apa sangat menyeksa jiwa.

Maka, berbekalkan semangat waja dan hasil gugel, plan asal adalah untuk mendapatkan :

Untuk 2 tiang gol :

8 18-inch pieces of 3/4-inch PVC pipe
4 30-inch pieces of 3/4-inch PVC pipe
12x PVC elbow joints
netting

Sekali tu sampai kedai hardware, katanya kena potong sendiri ma! Jenuh la kira. 

Tambah punya tambah, perlu 264 inci panjang. 1 batang pvc tu tak sampai ukuran tu jadi kedai cadangkan beli 1 batang setengah. So bawa balik 3 batang yang panjang juga la, dari bonet sampai kena keluar ikut cermin seat penumpang depan!

Oh 3/4 inch tu saiz pvc tu la. Bagitau orang kedai tu dia pun akan carikan. 

1 batang paip tu harga RM9. Jadi 1 batang setengah dalam RM13.50. Elbow join tu dalam 70-80 sen agaknya. Lupa pula minta resit. Kira semua tak sampai RM25 pun.

Balik ke Akademi Kembara Bijak, terus potong agak-agak. Nampak sangat tak Engineer dan tak Arkitek. Haha. Sekali tu agak punya agak, tak cukup dalam sebatang kecil. 

                        
Peneman setia ❤️

Apa lagi, shoot balik ke kedai, tambah lagi setengah batang.

Akhirnya, siaplah 2 set tiang gol futsal.



Siaplah 2 tiang gol yang didambakan, chewah!


Model Tiang Gol

Lepas tu balik rumah, minta ehsan pukat ikan yang ada kat rumah. Lilit lah pakai tali, jadilah tiang gol dengan net. Setiap sambungan pvc tu patut pakai gam, tapi malas nak ke kedai semula, lekat guna clear tape yang hari tu beli konon nak pelekat paip bocor. 



Begitulah kisahnya. 

Semoga petang ini anak-anak Akademi Kembara Bijak dapat bermain bola dengan gembira :D

Nurul Fauzana
15 September 2020
Tg Paug Jitra

Sunday, August 9, 2020

Apa Yang Terjadi Apabila Kita Meninggalkan Media Sosial. 6 Perkara Yang Saya Belajar.

Bukan saya. Belum lagi. Eh saya ke aku? Haha!

Sebelum ini aku memang ada akaun instagram. Lepas tu rasa macam arghh apa aku buat ni. Asyik klik FB, klik Insta. Circle of friends pun kebanyakannya sama. Kadang apa yang nampak di FB, ada juga di Insta. Argh!

Jadi biasanya yang akan dibuat adalah uninstall apps Insta di telefon, hanya kembali apabila Hari Raya! Kenapa Raya? Kan banyak gambar nak share :D

Seperti gula, susu. Ada yang kata, ok je nak minum, hanya hadkan. Hanya yang adakalanya kita tidak sedar, ianya menyebabkan ketagihan. Sebagai seorang yang 'aku tak kuat', maka akan berterusanlah fasa manis manis manis. Nampak teh ais ketagih tepi jalan, nak berhenti dan beli. Dalam hati, 'cheat day', hari ni sekali je la.

Begitulah analogi media sosial pada pandangan diri aku.

Jadi, dengan algoritma FB yang berubah bagi memenuhi kehendak pencipta FB itu sendiri, maka banyak cerita rakan-rakan  yang tak muncul. Post sendiri pun juga seperti tidak muncul di wall kawan, atau kawan sendiri pun dah menyampah dengan orang yang post 25 kali sehari, hahaha!

Sambil membaca artikel di https://www.makeuseof.com/tag/what-happens-when-you-quit-social-media-i-found-out/

dan mendengar Ted-x mengapa sosial media ini sememangnya menyebabkan ketagihan seperti berada di kasino, semuanya memang 'make sense'.


Jadi, sejak habis PKP dan uninsttall instagram di telefon. Akaun masih ada, tapi hanya tidak dikunjungi.

"Life after social media can be quite positive!", kata Dr. yang di dalam Ted-x ni.

Jadi sebenarnya nak tulis apa ni?

Merujuk kepada artikel di atas, ada 6 perkara yang penulis belajar apabila dia meninggalkan media sosial.

1. Reaksi daripada rakan di FB

Ada yang akan tercari-cari kita di FB. Ada juga yang akan kata, eh kau akan kembali beberapa minggu lagi :D

Memang ada juga tercari-cari kawan lama, nak tag dah tak ada! End up cari di Insta, boleh DM, lepas tu sambung di wassap! Maksudnya jika ada kawan yang nak bersosial dengan kita, dia akan sebenarnya cari kita walau di mana kita berada. Jadi tak perlu risau pun akan hilang kawan. Hehehe.

2. Terasa hilang arah 

Setiap kali memegang telefon, biasanya ikon yang diketik adalah FB, Wassap. Jika dulu ada insta, habis semua nak klik. Apss Quran tak pula klik sebegitu banyak kan? Huhu. Itu aku lah. 

Penulis artikel ada berkongsi yang apabila kita berhenti di media sosial, kita akan seperti hilang arah. FB, Twitter, semua tak ada dah! Tapi ini semua tidak akan kekal lama, otak kita akan mula mencari hobi baru! Penulis juga sudah beralih kepada melanggan newsletters dan feeds sebagai pengganti media sosial.

3. Tidak berada dalam 'loop'

Apabila kita sudah tidak berada lagi dalam sosial media, pasti akan ada 'moment' - eh kan viral kat fb, tak baca ke? apabila kita berjumpa dengan orang di dunia sebenar. 

Aku pun sebenarnya dah lama 'unfollow' orang yang aku tak nak baca. Masih 'friends' tapi I choose what I want to read. Bukan sombong. Sebab 'aku tak kuat'. Aku boleh scroll dan scroll dan scroll. Ulang 100x.

Jadi kadang-kadang memang akan ada benda tertinggal. Macam eh isu apa ni, 'super ring?', 'Abang Burger?'. Kadang tu sampai search kat fb dengan kata kunci yang orang dok tulis kat status. Nak tanya nampak sangat macam membawang. Ha ha ha! I'm a not that naive. Penyebok juga nak tahu. Hehe. 

Ala, macam apabila ada kawan tiba-tiba tersebut satu benda, lepas tu dia kata, eh takyah la tahu. Ha kan geram kan geram kan? Rasa nak dush je hahaha.

4. Capaian terhad ke sesuatu web/aplikasi

Adakalanya ada web seperti shopee dll akan memudahkan kita login hanya dengan menggunakan akaun FB. Jadi, kemungkinan capaian kita akan lebih lambat atau terhad jika kita tak ada akaun sosial media. Begitulah. Memang ada kawan yang tak ada akaun shopee dan lagi mengejutkan, akaun online banking pun tak ada ok! Nak duit atau apa-apa akan ke bank untuk keluarkan dan bagi tunai! Wow, I am so impressed. Nak beli kat shopee pun suruh orang belikan.

Mungkin mereka pun 'aku tak kuat!', jadi cara untuk elakkan terjebak adalah dengan tidak memulakannya. Pilihan sendiri kan? Unik sungguh manusia ciptaan Allah. 

5. Terlepas peluang pencarian kerja

Di media sosial banyak post jawatan kosong. Jadi, apabila kita kita seorang pencari kerja dan tiada akaun media sosial, mungkin banyak iklan yang kita akan terlepas. Untuk profesional biasanya ada LinkedIn sebagai salah satu 'network'. 

Oh ya, sekarang ada inisiatif kerajaan untuk majikan yang nak cari pekerja. Boleh ke https://candidates.myfuturejobs.gov.my/. Ala-ala jobstreet. Yang lagi best, apabila kita lantik pekerja daripada sini, ada bantuan daripada kerajaan (perkeso) selama 6 bulan. Untuk pekerja biasa, RM800 sebulan bantuan. Untuk pekerja berumur 40 ke atas, RM1000 bantuan selama 6 bulan. Cuma ada la terma dan syarat yang kita perlu patuhi. Tapi memang membantu lah kan dalam waktu gawat begini. 

6. Minda yang lebih tenang

"I have saved the best for last. When you quit social media and get past the first few months of withdrawal symptoms, you’ll begin to enjoy the headspace you have reclaimed."

Apabila penulis artikel ini berhenti daripada menjebakkan diri dalam media sosial, dia rasa lebih tenang. Setuju sangatlah kan. Macam baru minggu ni aku tulis tentang sifir. Sebab selama sebulan jaga anak-anak di Akademi Kembara Bijak, bantu buat kerja sekolah. Memang kebanyakan mereka masih tidak hafal sifir. Jenuhlah tengok depa buat teknik gigi la apa la semata-mata nak tulis semula sifir. Yang paling menggeramkan, tulis sifir pun salah walaupun buat tambah satu satu. Jadi semua akan jadi salah.

Bila masa nak siap kerja sekolahnya.

Lepas menyatakan perasaan ramai anak tak hafal sifir termasuklah anak sendiri, maka pelbagai komen dan reaksi. Ada yang mengalami situasi sama, tapi ada juga yang kata, eh buat apa nak hafal sifir? Haha! Ha sudah. Lepas tu knowing me yang suka 'provoke' apabila tengah 'bosan', aku akan tanya balik, "kenapa tak perlu hafal?" 

Haha! No hard feelings na.

Ada ramai juga yang berkongsi tips. Terima kasih! I just love this kind of positive people.

Apa pun pada pendapat aku, apabila kita menghafal, otak kita ini akan laju berjalan. Macam apabila kita hafal ayat quran. Lepas tu cuba baca dalam solat, lepas tu tak ingat pulak dah! Lepas tu buka balik Quran, hafal lagi. Begitulah. Ianya menjadikan otak berjalan.

Pada aku sama juga, hafal Quran, memahami Quran, tafsir, tajwib, tadabbur, belajar Bahasa Arab. Semua tu ada fungsinya tersendiri . Jangan kita perlekehkan 'tak perlu hafal Quran' kalau hafal sahaja tak faham hanya kerana kita ni tak hafal Quran dan kita mungkin sedang belajar tadabbur atau tafsir. 

Macam aku tengok Ustaz Asraff Ayob yang Hafiz Al Quran dan sekarang giat berkongsi banyak betul ilmu tentang tajwid dan hafazan al Quran. Beliau hafal Al Quran dan pastinya banyak ujian untuk nak mengekalkan ayat suci Al Quran. Jadi dengan kemahiran dan ilmu yang beliau ada, beliau kongsi teknik menghafal Kaedah Jibril. Khas untuk orang awam macam aku ni yang aduh surah Yasin atau Al Mulk yang baca bertahun-tahun, nak hafal bukan main susah. Dah hafal lupa. Beliau kongsikan yang mengulang itu lebih penting daripada menghafal itu sendiri. Itu yang orang macam aku tak kuat nak buat. Huhuhu. 

Begitulahnya pada pendapat aku. Jadi kalau tak setuju, tulislah di blog sendiri, hahaha!

Banyak potensi anak yang boleh kita gilap apabila otaknya selalu bergerak. Proses menghafal itu yang kita tekankan, bukan output hafal semata-mata. Lepas tu, apabila dah hafal sifir, bukanke senang nak beli jajan dekat kedai runcit. Takkan nak bawa kalkulator kot atau guna jari apabila beli 3 bungkus tam tam atau mi mi.  "Noob" la kalau guna jari, bak kata anak-anak zaman sekarang. Guna sifir kan senang! Gantikan kedai runcit dengan kedai saka eko 2.10 :D

Begitulah, setiap orang ada pendapat sendiri.

Jadi, berbaloi tak nak berhenti media sosial lepas baca perkongsian penulis artikel?

....

Ah seronok betul dapat tulis blog panjang-panjang ni. Macam berjaya membebel dekat anak dan anak pandang tepat mata kita sambil angguk-angguk. Pergh!

Nurul Fauzana
10 Ogos 2020
Menaip tanpa lihat keyboard (ni takabbur ke riak?) 

Saturday, June 27, 2020

Siri Buku Cerdas Mengurus Emosi

Selalu lihat buku bahasa Inggeris ada buku cerita yang membantu anak kecil mengurus emosi melalui penceritaan. Kali ini, ada buku Bahasa Melayu, terbitan Awal.

Dalam siri ini ada 11 buku. Dulu dah beli 4 buku yang kucing. Minggu ni tambah dah 7 buku lagi.

Dani sangat suka bermain mangkuk putar. Tetapi dia tidak suka berkongsi dengan kawan-kawan lain. Setiap kali ada kawan yang mendekati mainan tersebut, Dani akan memukulnya. Akhirnya dia bermain bersendirian sehingga terjatuh. Oleh kerana takut dengan sifat pemarahnya, tiada kawan yang berani mendekatinya. Lama kelamaan, Dani berasa bosan. Apakah tindakan Dani seterusnya
Sekarang ada diskaun 40%, berganda murah. Nanti dah sampai kita review lain insya-Allah. Nak sangat baca Gajet Oh Gajet. Khas untuk Ali yang dah mula pandai mengamuk bila tak beri tengok telefon. 






Itulah, memang bagi depa telefon, tapi masa nak guna, ambil balik. Baru-baru ni dia jadi mengamuk, siap tendang kerusi. Lepas tu  Luqman pun dah jadi perangai sama mengamuk, siap baring kat lantai. Lepas tu boleh Ali kata, "Luqman pun dah gila gajet!".

Boleh beli satu satu atau beli semua. Klik add to cart dan bayar macam biasa :D


Ok, boleh beli di sini. Selamat membaca!


Nurul Fauzana
Wang Tepus
27.6.2020




Chef Ana In The House : Nasi Ayam Original Tanpa Kiub Ayam






Tengah sibuk Chef Ana masak, rupa-rupanya si Nuh ni pun memasak juga :)



RESIPI NASI AYAM ORIGINAL

Bahan untuk nasi:

2 cawan beras
1 inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang putih dicincang
3 sudu besar mentega
dan sedikit garam

Bahan untuk ayam dan sup:

500g ayam
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil minyak bijan
20g lobak jeruk
1 inci halia dihiris panjang
1 ulas bawang putih juga dihiris panjang
dan sedikit garam

Bahan-bahan untuk air lada:

6 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
½ cawan air rebusan ayam
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil cuka
2 sudu kecil gula
dan sedikit garam


Akhirnya jumpa resipi tak perlu guna kiub ayam.


Cubaan ke-2

Nampaknya dah cuba kali ke-2, rasa nasi tak berapa umph. Kena gaul dengan sup baru rasa. Lagipun memang rebus sahaja ayam tu, letak garam, rempah lain tak ada. Jika Nasi Qidra ada tomato, rempah 4 sekawan, daun salam, bawang putih selabu semua. 

Mungkin lepas ni kita letak selabu bawang putih baru ada rasa kot hehe.

Tapi ayamnya sedapla bila gaul macam tu, letak madu sikit pun ngam.

Kali kedua buat lada tak ngam pula. Rasanya kurang cili padi. Tak berapa pedas. Ok lepas ni kita kasi ganda hehehe.

Masak kali ni sampai 2 hari baru habis. 500 gram beras, 500 ml air rebusan sup, 500ml air masak. Masak kali kedua guna nasi basmathi, guna teknik masak Nasi Qidra, memang elok kejadiannya. Masa awal dulu pakai beras biasa, sukat air macam dalam video tak jadi, nasi jelantah. 

Kawan pesan masak nasi berperisa, 2 cawan beras, air tu tak boleh 2 cawan juga (macam dalam video), kena 2 setengah.

Begitulah memasak, nak ingat kena tulis, dah tulis kena berlatih.

Lepas ni nak cuba resipi apa pula ek?

"Ikatlah ilmu dengan menuliskannya."

Nurul Fauzana
27 Jun 2020
Wang Tepus


Thursday, June 18, 2020

Chef Ana In The House : The Perfect Agar-agar Gula Merah



Agar-agar Santan Gula Merah. Yang ini masa guna 6 cawan air. Yang perfect tak dan ambil gambar, masuk ke mulut semua orang dengan perfectnya. Hehehe.

Kisahnya bermula di sini.

Entah dah berapa peket agar-agar dibeli sejak PKP. Akhirnya, mendapat resipi sempurna agar-agar merah. Sempurna di mata dan tekak sendiri :D

Dah jadi macam eksperimen. Selagi tak dapat output yang memuaskan hati. Nampak sangat masa dulu tak banyak memasak kan, dia jadi ciwi (jakun) semacam.

Jadi, setelah berjaya mendapatkan resipi sempurna, kita tulislah ilmunya di sini, agar lepas ni dah tak buang masa mencuba-cuba.



20 gram agar-agar tali (sentiasa tengok di paket agar-agar, ada 30 gram, 10 gram).
7 cawan air (tak termasuk sukatan santan 200 ml). 

Secara ringkasnya resipinya begini :

Agar-agar tali 1 pek 20 gram (perhatikan agar-agar kita beli, ada jenis 10 gram/20 gram/30 gram)
Air 5 cawan untuk cairkan agar-agar. 2 cawan untuk cairkan gula merah. Jumlah 7 cawan. Saiz cawan rujuk gambar di atas.
Gula merah 1 cawan (manis buah), 1 cawan setengah, just nice di lidah orang kuat makan gula ni. + 2 sudu gula putih.
1 cawan santan segar atau santan kotak 200 ml (saya guna santan kotak sahaja) 
 Garam 1 sudu (mungkin kena cuba kurangkan lepas ni, hari tu ikut sahaja resipi).


Cara semua ada dekat sini.

Oh ya, ada kawan cuba lapisan lemak santan dan agar-agar macam tak naik tinggi. Tengok ada satu video tu, caranya masa akhir sekali sebelum tutup api, guna api kuat dalam 2 minit, sampai buih naik ke atas periuk, tapi janganlah sampai melimpah.

Agar-agar Bunga Telang. Cantik wajahnya, malang sekali rasanya ke laut dalam. Hahaha! Mungkin banyak sangat letak bunga nak bagi warna pekat. Jadi rasa daun. Gula pula tak letak banyak. Santan pun habis. Pendek kata serba tak kena. Pertama kali agar-agar masuk dalam tong bokashi.

Kenapa siap ada gambar cawan dan timbangannya? Awal dulu masa tengok youtube Puan Pavi, beliau guna sukatan cawan. Cawannya lebih kurang cawan di gambar ni lah. Macam cawan ikea tu, tapi yang ini bukan ikealah, acme, beli kedai plastik.

Lepas tu video kedua, beliau tak guna cawan dah plak. Guna sukatan kat paket. Jammed!

Jadi kita ambillah gambar sukatan air dengan cawan tu, supaya para pembaca yang nak mencuba resipi ni dapat anggar cawan yang ada di rumah dengan cawan yang diperkatakan di dalam post ini. Jadi tak perlulah cuba sampai berkali-kali macam Chef Ana ni haaaa.

Guna resipi Puan Pavi, agar-agar jadi jenis kenyal, Boleh pegang dengan tangan tanpa ragu. Anak kecil pegang pun tak hancur. Beliau guna 4 cawan air, 20 gram agar-agar tali. Ok je tekstur begini bagi yang suka.

Tapi tekak ni nak yang lembut sikit, rasa lebih nyaman gitu. Sebelum ni dah cuba 6 cawan, masih kenyal-kenyal. Lepas tu untuk agar-agar bunga telang tu, cuba lah 8 cawan. 

Lepas dah cuba 8 cawan, fuh jadi terlebih lembik pula. Makan tu boleh elok, cuma bila simpan dalam peti ais dia jadi berair. I don't like. Dah la dengan 20 gram ni boleh dapat dalam 3 pinggan kecil. Jadi 3 hari la juga baru boleh habis. Jadi berair dalam peti ais tu tak syok.

Berbekalkan stok agar-agar terakhir, kita cuba 7 cawan pula.

Fuh, akhirnya, the perfect agar-agar Gula Merah :D (di mata dan tekakku). Cuba masuk dekat peti ais, ada la sikitttt sahaja air bertakung. Tak macam yang sebelum ni guna 8 cawan, banjir!

Begitulah kisah Chef Ana dan agar-agarnya. Bismillah, banyakkan berzikir. Bak kata Puan Roza, masakan yang dimasak dengan memperbanyakkan zikir tak akan tersalah resipi, insya-Allah.

Selamat mencuba!

"Ikatlah ilmu dengan menuliskannya."

Nurul Fauzana 
19 Jun 2020
Wang Tepus


Saturday, June 6, 2020

Chef Ana In The House : Kangkung Masak Lemak Putih Bertempe


Petik segar dari Kebun Sayur PKP

"Kangkung boleh masak lemak tak?", tanya si isteri kepada sang suami?
"Cuba tengok utiub...", balasnya.
Haih tengok utiub ada pula resipi Kangkung Masak Putih.
Hanya tumbuk cili padi, ikan bilis, bawang putih. Masukkan santan segar atau santan kotak. Jika guna santan kotak, tambahlah air.
Tak perlu tumis, masukkan santan, hasil tumbukan tadi. Apabila dah mendidih, masukkan kangkung. Perasakan dengan garam.


Kebun Sayur PKP yang sudah mulai semak :(

Teringat mak masak lemak pucuk ubi letak tempe, aduh sedapnya.
Jadi sebelum tambah kangkung, letaklah tempe.

Rasa sikit, dalam hati, eh ini sikit lagi boleh jadi lodeh atau ayam lemak cili padi Kak Yatie ðŸ˜‚😂😂
Boleh tengok video yang dijumpai di Youtube. Siap ada cara nak  masak.


Lagi seronok apabila Tuan Suami berkata,

"Letak cili padi e? Macam rasa makan apa tu kat Johor?"

Haaa. Kan seronok apabila dikaitkan makanan ini dengan negeri kelahiranku.

Memang ada rasa macam masak lemak pucuk ubi yang selalu dimakan masa kat kampung halaman tercinta, JDT :D

Taraaaa... dah siap!

Alhamdulillah. Bak kata Puan Roza, mulakan dengan bismillah dan banyak berzikir. Makanan yang dimasak insya-Allah tidak akan tersalah resipi.❤️

"Ikatlah ilmu dengan menuliskannya."

 Nurul Fauzana
7 Jun 2020
Wang Tepus

***
Peminat ikan bilis mata biru Sabah? Klik

Chef Ana In The House : Nasi Qidra Palestine



Kredit FB : Puan Salwa

Dari kerana mataaaaa.


Selaku orang yang kuat visual, memandang gambar Nasi Qidra ini di FB seorang rakan yang baru dikenali semasa Kelas Mengaji, hati ini tertarik untuk mencuba.

Bukan tak pernah lihat Puan Roza mempromosikannya sebelum ini. Memang sudah mengikuti beliau sejak lama. Apa yang lagi nak dijadikan cerita, rupa-rupanya resipi ini ada dalam buku Aroma Antara Benua yang sudah dibeli lama dahulu.

PKP. Covid 19. Salah satu hikmahnya menjadikan asbab tak pandai jadi pandai. Tak pandai memasak, tiba-tiba je keyakinan memuncak.

Nasi ayam pun selama hidup di muka bumi ini tidak pernah masak dek kerana melihat akan kerenyahannya, tiba-tiba entah apa angin nak cuba masak Nasi Qidra ni. Dek kerana sekeping gambar.

Antara cerita di sebalik gambar
Maka, setelah tempahan dibuat dalam bulan Ramadan, maka tibalah set Nasi Qidra yang dinantikan. Berdebar-debar juga sebenarnya nak masak. Dah la tak boleh rasa.

Maka bersungguhlah lihat video youtube Chef Amirul memasak, sambil ulang baca langkah demi langkah.



Jika dilihat rempah yang diberikan, nampak sangat ringkas. Macam tak percaya sikit sangat.

Bahan rebusan Sup Qidra :

1-2 kg daging bercampur tulang atau 1 ekor ayam (belah 4)
1/4 cawan minyak zaiton
1 biji bawang besar (hiris)
3 labu bawang putih (biar bersama kulitnya)
1 set bahan rebusan sup arab (disertakan di dalam pek)
1 bungkus rempah Qidra Palestine (disertakan di dalam pek)
2 biji buah tomato saiz besar (cincang)
2 batang lobak merah saiz besar (potong besar)
4 biji kentang saiz sederhana (belah 2)
Garam secukupnya.

Cari di youtube, rupa-rupanya ada juga 1 video yang dibuat oleh pelanggan Nasi Qidra ni. Jika video di atas menggunakan cara tradisional, yang video ini guna Noxxa. Aduh membara tengok 7 minit je dia masak. Haha! Tapi sebenarnya jika pakai tradisional pun tak lama, sebab guna api besar. Dah kering tu baru kecilkan api.

"Jangan nak gila gadget sangatlah jika memasak biasa pun tak reti", pesan Chef Ana kepada diri sendiri :D



Guna Noxxa



Untuk 1 pek ini, ada 500 gram beras arab. Anggaran hidangan boleh 7-8 orang makan tak bertambah dengan portion suku-suku separuh.

Jadi rasa banyak sangat kan, masak separuh sahaja daripada hidangan. Siap timbang beras tu, punya la takut tak menjadi.

Rempah sup dan rempah arab tu pun bahagikan dua.

Cara-cara memasak, bolehlah lihat di video di atas. Tunggu Chef Ana buat video tak tau bila akan muncul. Hehehe. 

Mula-mula rendam dulu beras tu dengan 1/2 sudu kecil garam. Sekurang-kurangnya mesti 2 jam sebelum nak masak. Jadi jika cadang nak makan pukul 1 tengah hari, jam 10 tu dah mula rendam beras. Jam 11 tu dah boleh masak ayam/daging. Air rebusan tu akan digunakan untuk masak nasi nanti.

Jangan risau, semua cara langkah demi langkah disertakan di dalam pek. Hanya perlu Bismillah, dan ikutlah langkah demi langkah.

Akhirnya, beginilah rupa Nasi Qidra Palestine kali pertama yang dimasak semasa Ramadan 1441H.


Nampak macam alamak sikitnya, tak cukup untuk 2 dewasa, 3 kanak-kanak 7,9 dan 2 tahun.

Ni portion dewasa. Nampak macam sikit, tak macam yang beli Nasi Mandy dekat kedai kan.

Pertama kali rasa, alhamdulillah sedap. Just nice rasanya, tak berempah macam Nasi Kabsah. Nak kata macam Nasi Beriyani pun idak. Nasi Mandy la lebih kurang agaknya. Aduh tak dapat beza dah.

Yang penting, Tuan Suami kata sedap. Hehehe. Ayam tu je la masa mula tak goreng, jadi macam agak muak makan yang direbus sahaja. Patutnya diajar goreng, tapi macam tak tergoreng, hehe. 


Kali kedua masa, ayam perap dengan sos bbq, bakar dalam pasu.

Kali kedua masak lagi dalam masa Ramadan. Kali ini Tuan Suami rajin nak membakar ayam di dalam pasu. Alhamdulillah, rasanya masih sama, tak lari gitu.


Ini kali ketiga.

Kali ketiga masak masa 3 hari lepas. Bahan semakin kurang, carrot pun tak ada. Alhamdulillah ada timun dari Kebun Sayur PKP, berjaya buat salad yang selalu jadi pelengkap.

Ikut resipi di youtube.






Hanya potong timun, tomato, perahan lemon. Letakkan garam, gula dan tuang sedikit minyak zaiton. Simpan dalam peti ais. Oleh kerana daun ketumbar tak ada, seperti biasa kita masukkan Bayam Brazil. Senang rupa-rupanya ya. Rasa pun sedap, alhamdulillah.

Oh ya, buat yang sukakan sup, air rebusan ayam tu, setelah diambil jadikan air tanak nasi, boleh dijadikan sup. 

Shattah (sos pedas) je tak pernah buat lagi, cari dulu la dekat youtube, insya-Allah kali ke-4 boleh buat pula.

Simpan dulu cara membuatnya di sini.



Berita baiknya, Chef Ana telah memohon izin Puan Roza untuk menjadi ejen jualan set Qidra Palestine. Boleh klik di gambar untuk wassap Chef Ana untuk tempahan. Benda baik kena kongsi kan :D

Jangan risau jika tak pernah masak nasi ayam atau tomato. Insya-Allah boleh. Puan Roza kata caranya untuk masak nasi ayam juga akan lebih kurang sama. Makanan yang dimasak dengan banyak menyebut nama Allah tidak akan tersalah resipi, insya-Allah.

Klik di gambar untuk tempahan terus ke pintu rumah dan menusuk ke hatimu :D


"Ikatlah ilmu dengan menuliskannya."

Nurul Fauzana
7 Jun 2020
Wang Tepus


Friday, June 5, 2020

Chef Ana In The House : Resipi Agar-agar Lumut

Agar-agar Lumut

Memasak. Satu perkara yang memang tidak digemari. Sama macam menanam.

Namun, sejak Covid 19 melanda. Semuanya seakan berubah 360 darjah.

Agar-agar ni memang nampak apalah sangat kan. Dulu ada kenangan cuba masak guna agar-agar tali. Dulu la masa dekat Prt Yusof. Lepas tu rasanya banyak sangat air ke apa macam tak membeku agar-agar tu.

Jadi sampai ke sudah tanam dalam minda, susahnya masak agar-agar.

Lepas tu ada juga cuba beli agar-agar serbuk. Masukkan dalam peti beku tu, rasanya lama sangat ke terlebih air ke tak tau la. Jadi aiskrim ha ha ha!

Begitulah, agar-agar punya penangan.

Agar-agar lumut ni memang suka sangatlah. Nak nak bulan Ramadan, tak boleh nak ke bazar pada musim PKP ni. Youtube Puan Pavithra pula tengah viral. Pergh, dengan peralatan 'sempoi', dapur bersih, kuali berkilat dan penggunaan Bahasa Melayu yang fasih, memang rasa eh senangnya.

Satu lagi yang suka sebab apabila ditunjukkan bahannya, 4 cawan air, dia tunjuk guna cawan. Jadi berguna buat orang yang tak reti masak ni, yang tak ada common sense. Tengok video orang lain, apabila cakap cawan, ada yang tuang dalam mangkuk. Jadi macam tak dapat agak berapa besar cawan. Haaa haaa. Hanya orang yang faham akan faham kesukaran ini :D



Jadi, setelah memesan santan, pandan dari rumah mak mertua, agar-agar tali dan sebiji telur , maka bermulalah percubaan Chef Ana memasak agar-agar.

Bahan-bahannya mudah, ikut dalam video sahaja :

Agar-agar tali 1 pek 20 gram (perhatikan agar-agar kita beli, ada jenis 10 gram/20 gram/30 gram)
Air 4 cawan
Telur 1 biji
Gula 1 cawan
1 cawan santan segar atau santan kotak 200 ml (saya guna santan kotak sahaja)
Daun pandan 5 helai (+ setengah cawan air, kisar dan tapis)
Garam 1 sudu
Pewarna hijau (saya tak ada jadi tak letak)

Cara memasak, sila lihat di video.

Percubaan pertama, agar-agar tak berapa tinggi sebab masuk kat dua bekas. Tapi rasanya fuh. Secukup rasa. Kah kah kah! Punya la perasan.

Lepas tu esoknya Tuan Suami bawa balik agar-agar dari pejabat. Macam berair sikit tapi eh alamak kenapa lagi sedap. Kah kah kah!

Jadi percubaan seterusnya, cuba buat lebihkan air. Tapi kali kedua kita buat agar-agar gula merah pula.


Kali ni guna sukatan air ikut di paket agar-agar. 

Untuk 20 gram = 1400ml air (macam dalam video Puan Pavithra)
Yang ada dekat rumah 30 gram, arahan di belakang 1520ml air.

Jadi kita cubalah jadi 'pembaris' kita ikut sukatan. Alhamdulillah menjadi juga. Kali ni masih keras just nice. Maksudnya boleh dipegang dengan tangan ketika makan. 

Ini maksudnya tak cukup lembik. Hahaha!


Tabur biskut lebih buat based Cheese Cake, nampak macam kole kacang kan? :D

Jadi, kali ketiga buat agar-agar (ha ketagih memasak!), kita cuba ikut sukatan jumpa dekat web.
1 paket agar-agar strips (20 gm)
2 liter air (8 cawan)
Betul cair, selalu buat 2 pinggan, kali ni dapat 3 pinggan.

Dah siap masuk peti ais bahagian atas dalam sejam, potong, memang rasa lembut la. Cuma yang tak syoknya, apabila dipotong dan disimpan dalam peti, jadi berair. I don't like :D

Jadi, begitulah cerita Chef Ana masak agar-agar. Banyak cerita betul di sebalik belajar memasak sejenis menu bernama agar-agar. Sebab itulah kena cuba banyak kali, lepas tu kita 'adjust' ikut kesukaan kita.

Itulah orang kata, resipi sama, tapi air tangan tak sama. Lepas tengok resipi, orang berpengalaman akan gunakan deria rasa dan pengalaman lama untuk adjust bagi sedap. Nak adjust bagi sedap tu la 'common sense' yang perlu ditimba melalui pelbagai cara.

Oh ya, ada cuba campur dengan 'base cheese cake', maka jadilah begini, taraaaa...

Macam Kek Marble pun ada rupanya

Sedap rasanya, tapi agak muak sebab ada biskut agaknya. jadi makan sikit lah. Biasanya yang agar-agar biasa tu makan banyak :D. Kali ke-empat nanti boleh cuba adjust air supaya tak terlalu keras dan tak terlalu lembik, insya-Allah.

Oh ya, alang-alang cerita tentang gula merah ni, boleh juga cuba guna gula kabong tradisi Kuala Lipis.

Macam belacan pun ada haha! Nak cuba boleh terus klik di sini

Dibuat di Benta, sebuah perkampungan di Kuala Lipis. Dapatkan di sini.

Selain tu, dok tengok dekat youtube, fuh ada banyak jenis agar-agar. Lepas tu ada loyang cantik! Patutlah dulu teringat emak ada banyak jenis loyang, bentuk bunga ros la, ikan la. Kita ni loyang apa pun tak ada!

Cuma itulah, kena belajar minimalis, tengok Puan Pavithra, loyang tak perlu pun, pakai pinggan tin tu je! Insaf!

Akhir kata, pa yang penting, Puan Roza pesan, masaklah dengan banyak berzikir, tidak akan tersalah resipi, insya-Allah.

Nak baca cerita Chef Ana masak Nasi Qidra pula? Non baked mango cheese cake?

Fuhhh... moga Allah memberikan keberkatan masa dan dapat menulis ilmu yang bermanfaat.

"Ikatlah ilmu dengan menuliskannya."

Nurul Fauzana
5 Jun 2020
Wang Tepus

***



Boleh cuba Santan Kelapa Salwa yang diproses menggunakan teknologi retort yang boleh bertahan selama 2 tahun (tanpa buka), selepas buka, ia perlu disimpan di tempat sejuk beku seperti santan biasa yang lain. Dapatkan di sini.